Fokplan
Moeders zullen, afhankelijk van de beschikbaarheid van goede dekmannen, met stipt 5 maanden gedekt worden. Als een moeder uitzonderlijk goed/volwassen gebouwt is, kan dit ook een maandje eerder gebeuren. Al verwacht ik dat dat meer uitzondering dan regel zal worden. De moeders zullen vervolgens in redelijk tempo opnieuw een nestje krijgen met, wanneer mogelijk, dezelfde man. Afhankelijk wanneer de kleintjes van de moeder vandaan zijn gegaan wil ik minimaal 1 maand 'rust zonder ukken in de kooi' voordat ze opnieuw gedekt word/kleintjes krijgt (welke van de twee hangt af van moeders conditie, karakter, en hoe ze het vorige nestje heeft opgevoed). Een volgend nest word alleen ingepland als de moeder weer in tiptop conditie is. Duurt dit naar mijn mening te lang, dan kan het zijn dat ze voor de fok word uitgesloten en als huisdier in de hamstery blijft.
Mannen zullen wanneer mogelijk pas vanaf 1 jaar ingezet worden. Dit gezien ik een minimale leeftijd van 2 jaar wil kunnen garanderen, maar op dezelfde tijd ook minimaal 2 a 3 nesten met dezelfde man en vrouw wil hebben. Dit om later een goed naslag werk te hebben met leeftijden en eventuele doodsorzaken van de kleintjes. Ik houd er doorgaans niet van om mannen eerder in te zetten omdat er naar mijn idee heel snel door andere fokkers word gelogen over de afkomst en/of geschiedenis van de lijn. Ik vertrouw liever op mijn eigen beoordelingsvermogen en vergaarde feiten over leeftijd en eventueel ziekteverloop van de hamster in kwestie.
Er zijn maar 1 of 2 fokkers welke ik wat dat betreft wel voldoende vertrouw om mannen al op een veel jongere leeftijd in te zetten. Het kan dus ook voorkomen dat een man al met 4 a 5 maanden ingezet word. Veel jonger dan 3 a 4 maanden zullen de mannen waar mogelijk niet ingezet worden. Dit met de mogelijkheid tot gedragsproblemen op latere leeftijd. Hoewel dit nog niet wetenschappelijk bewezen is, ben ik liever safe than sorry.
Waarom zoveel nestjes met dezelfde man en vrouw? Laat me eerst uitleggen waarom vooral níet;
1. Om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld op te brengen.
Fokken op hoog niveau is enorm duur. De kosten gaan hem niet zo zeer zitten in het voeren van de kleintjes. Per kleintje besteed ik zo'n 5 euro aan voer, waarbij groenvoer nog het duurste is. De overige kosten gaan hem zitten in dierenartskosten en (enkel op de korte termijn) kooien en inrichting. Gelukkig heb ik niet vaak reden om naar de dierenarts te gaan. Maar wanneer dat wel gebeurt, lopen de kosten binnen no time boven de 200 euro. Niet enkel in dierenartskosten, maar ook in het vervoer naar de dierenarts toe met openbaar vervoer of - wanneer ik dat kan regelen - een auto. Daarnaast zit je met sectiekosten wanneer er een hamster onder de 23 maanden oud dood gaat. 2 jaar is voor mij een minimumleeftijd en als een hamster vroegtijdig, of onder verdachte omstandigheden dood gaat vind ik het belangrijk om sectie uit te laten voeren. Dit kost wederom erg veel geld.
2. Voor de lol.
Nestjes hebben is enorm leuk, maar op de lange termijn is het erg belangrijk dat je goede, duidelijke info hebt om de gezondheid van de lijn te kunnen garanderen. Aan 1 of 2 nestjes met in totaal minder dan 10 kleintjes kom je nog niet veel te weten. Enkele mensen zullen nooit meer wat van zich laten horen, de volgende verteld je niet helemaal de waarheid, en dan zit je al snel met onbetrouwbare data. Des te meer kleintjes er zijn, des te betrouwbaarder de informatie (tot op zekere hoogte!) word. Wij zullen ten alle tijde ons best doen om van elke koppeling minstens 2 a 3 kleintjes te houden. Zodat we van deze dieren minstens zeker zijn van de doodsoorzaak. Liever houden we minimaal 5 a 8 kleintjes aan, maar hier zullen we zeker in het begin geen ruimte voor hebben gezien de hoge standaard van leefruimte die ik inplan voor mijn syren.
Waarom wél zoveel nestjes;
1. Zoals hierboven bij punt 2 al beschreven, duidelijkere en meer betrouwbare info over de levensloop en doodsoorzaak van de kleintjes.
2. Om de conditie van moeder goed te kunnen beoordelen. Het valt me op dat veel syrenmoeders (bij andere fokkers) bij een groter nestje al snel moeite hebben om ze allemaal op te voeden. Vervolgens moeten ze meerdere maanden herstellen voordat ze weer opnieuw een nestje kunnen hebben. Ik vind dat redelijk onacceptabel. Wanneer ik naar andere diersoorten kijk welke ik gefokt heb, kunnen de grotere dikkere moeders dikwijls zonder problemen nest na nest opvoeden terwijl ze bovengemiddelde hoeveelheid kleintjes krijgen. Ik vind het dan ook redelijk bizar dat dit bij de meeste syren zo onmogelijk blijkt. Als de moeder al niet sterk genoeg is om meer dan 1 of 2 nesten op te voeden in haar levensloop, hoe zit het dan met haar verdere levensloop?
Voor ons is de hoeveelheid nesten en ukjes die de moeder kan opvoeden, gecombineerd met de gewichten en de hoeveelheid uitval van de ukjes een graadmeter voor de robuustheid van de lijn.
3. Als ik uit het laatste nestje een fokdier selecteer, heb ik al van wellicht 2, 3 of zelfs 4 voorgaande nestjes info over de nakomelingen. Tegen de tijd dat ik bijvoorbeeld een fokdame selecteer (die natuurlijk al heel snel haar eigen nestje zal moeten hebben, in tegenoverstelling tot een man), zijn de jongste ukjes misschien al bijna 1,5 jaar oud! Dan weet je al wie er eventueel onder de minimumleeftijd is dood gegaan, en waar aan. Dit is voor mij ook een zeer belangrijke beweegreden voor het hebben van meer dan 2 nestjes met 1 moeder en 1 vader.
Note; Natuurlijk wil ik dit niet overdrijven en is het voor mij absoluut niet de enige factor in het bepalen van de gezondheid van een lijn. Ik zie mijn dieren absoluut niet als minifabriekjes die maar zo snel en zo goed mogelijk ukjes uit moeten braken. Als ik zie dat een moeder gewoon weg niet elke 3 maanden een nieuw nestje kan opvoeden, dan hoeft dit niet. Ik zal de nestjes verder uit elkaar plannen en door middel van selectie dit hopelijk lichtelijk op kunnen voeren. Wellicht haal ik haar zelfs helemaal uit de fok. De gezondheid van moeder blijft altijd het belangrijkste! Als ze echt niet meer dan 1 of 2 nestjes in haar levensloop kan opvoeden heeft ze voor mijn fokplannen weinig 'waarde' (om het even heel cru te zeggen) en heeft het geen nut om met haar te fokken. Het zal haar gezondheid op de lange termijn schaden, en dit is zeker belangrijker dan haar pushen om meer ukjes te krijgen.
Voor veel mensen word het hebben van méér dan 2 nestjes als iets afschuwelijks gezien. Wat je jezelf goed moet realiseren, is dat je hier menselijke psychologie toepast op een dier; wat niet juist is.
Ga eens compleet objectief bij jezelf na; waarom leeft een dier, wat is het levensdoel van het dier. Bij welke diersoort je ook zult kijken (inclusief het gros van de menselijke bevolking) is het levensdoel; voortplanten. Het zoveel mogelijk produceren van gezonde nakomelingen zodat gezonde genen doorgegeven kunnen worden. Zwakkere dieren zullen minder (gezonde) nakomelingen voortbrengen waardoor de genetische kwaliteit hoog blijft.
Door het elimineren van de selectie op de kwaliteit van fokmoeders, haal je dit geheel weg. Hoewel natuurlijke selectie niet behaald kan in gevangenschap, vind ik het belangrijk om dit zo goed mogelijk zelf te bereiken. Dit trachten we te doen middels te kijken naar de gezondheid van de dieren tijdens hun levensloop, de leeftijd tot overlijden, de hoeveelheid gezonde ukjes de moeder kan voortbrengen zonder er zelf aan onder door te gaan. De gezonde resultaten mogen verder voortplanten. De minder gezonde resultaten worden uit de fok gehaald.
Maak jouw eigen website met JouwWeb